50,1951
43,1230
6.218,08

30 Haziran 2025 son başvuru tarihiydi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan yerinde dönüşüm programında, başvuru süresi 30 Haziran 2025’te sona erdi. Ancak Gaziantep’te birçok hak sahibi bu tarihe kadar projeye başvurmasına rağmen, gerekli evrakları tamamlayamadı. Özellikle mahkemelik olan parseller, tapu devir sorunları ve ruhsat işlemlerindeki yoğunluk, süreci yavaşlattı.
“Ruhsat başvurusu yaptık ama süreç yetişmedi”
Bazı vatandaşlar belediyelere ruhsat başvurularını zamanında yaptıklarını, ancak yoğunluk, teknik eksiklikler ya da resmi prosedürler nedeniyle ruhsatlarını süresi içinde alamadıklarını ifade ediyor. Bu nedenle e-devlet üzerinden başvuru yapamayan ya da yapı ruhsatını sisteme yükleyemeyen vatandaşlar, sistemden dışarıda kaldı.
Mağdurlar çözüm bekliyor
Gaziantepli depremzedeler, devletin sağladığı yerinde dönüşüm desteğinden yararlanabilmek için başvuru süresinin yeniden uzatılmasını istiyor. Özellikle teknik ve hukuki nedenlerle geciken bu süreçte herhangi bir kusuru olmadığını belirten vatandaşlar, çözüm bekliyor.
Mağdurlar, “Depremde evimizi kaybettik, şimdi de bürokrasiye takıldık. Biz hazırız ama resmi işlemler tamamlanmadan destekten faydalanamıyoruz” diyerek seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor.
Süre uzatılmazsa binlerce kişi destekten mahrum kalacak
Süre uzatılmadığı takdirde, yerinde dönüşüm desteği kapsamındaki birçok hak sahibi, hem maddi destekten mahrum kalacak hem de kendi imkanlarıyla yapı inşa etmek zorunda kalacak. Bu da özellikle dar gelirli aileler ve iş yeri sahipleri için yeni bir mağduriyet anlamına geliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "çerez politikasını" inceleyebilirsiniz.