kaa

Elektrik ve doğalgaza yapılan zam tepkilere neden oldu

Son zamanlarda elektrik ve doğalgaza üst üste yapılan zamlar, başta dar gelirler olmak üzere asgari ücretle çalışanlar ile birlikte toplumun her kesimini mağdur ediyor.

Konutlarda kullanılan doğalgaz ve elektriğe yüzde 20, sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 50, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza ise yüzde 49,5 zam geldi.

Eylül ayı yeni zamlarla başlarken, bugünden geçerli olmak üzere elektrik, doğalgaz ve akaryakıta zam yapıldı.

Elektrik ve doğalgaz zamları vatandaşları başta olmak üzere toplumun her kesimini mağdur etmekle birlikte tepkilere de neden oluyor. Doğalgaz ve elektriğe gelen son zamlar, organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere sanayi üretimini etkilemeye başladı.

Sanayi şehri olan Gaziantep’te Elektrik ve doğalgaz zammı sanayicilerin büyük tepkisine neden oldu. Sanayide kullanılan doğalgaz ve elektriğe gelen yüzde 50 oranındaki zamma tepki gösteren sanayiciler, “Senelerden beri ilk defa böyle elektrik ve gaz zammı gördük.” diyerek yakındılar.

Enerji maliyetlerindeki yüksek oranlı artışların nihai ürün fiyatlarını yükselteceğini ve enflasyon riskini büyüteceğine dikkat çeken sanayiciler, zamların geri alınmasını istiyor.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, sanayicilerin haklı tepki ve taleplerine destek veren HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, son dönemlerdeki doğalgaz ve elektrik zamlarının artık çekilemez bir hal aldığını vurguladı.

“Böyle devam ederse şarteller atacak”

Elektrik ve doğalgaza yapılan zammın maliyetlerin yükselmesi, yükselen enerji fiyatları veya enflasyon rakamları ile izah edilemeyeceğini belirten Göçer, “Tüm zamlar gibi enerji zamları da artık çekilmiyor. Elektrik ve doğalgaz zamları başta halkımız olmak üzere zor günler geçiren esnafımızı ve sanayiciyi mağdur ediyor. Doğalgaz ve elektrikte sanayi alanında faaliyet gösteren işletmelere yüzde 50 oranında zam yapılması kabul edilemez. Böyle devam ederse şarteller atacak. Halkımıza, esnafımıza ve sanayicimize bu denli yüklenilmesi doğru değil.” dedi.

“Zamların gözden geçirilmesini talep ediyoruz”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi ise, “Mesken ve ticarethanelerle birlikte sanayi elektriğine yüzde 50 ve sanayide kullanılan doğalgaza yapılan yüzde 50,8 oranındaki zamlar tüm zorluklara rağmen ayakta durmaya çalışan sanayicilerimizin yükünü daha da ağırlaştıracağı gibi enflasyona olumsuz yansımaları da olacaktır. Ülke olarak dünyadaki gelişmeler de göz önüne alındığında her zamankinden daha çok üretime, yatırıma ve istihdama ihtiyacımız var. Sanayicimizin dış pazarlarda rekabet gücünü zorlayan, üretim ve tedarikte sıkıntılara neden olan bu zamların gözden geçirilmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Aldığımız siparişler için verdiğimiz fiyatlarla bugün zarardayız”

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da, “Önümüzü göremiyoruz. Maalesef bir gecede sanayide doğalgaza ve elektriğe yüzde 50 zam geldi. Aldığımız siparişler için verdiğimiz fiyatlarla bugün zarardayız. İş insanlarımız bu şartlar altında fiyatlama yapamıyor. Karar vericilerimizden olumlu bir adım atılmasını talep ediyoruz.” dedi. 

“Zamların gözden geçirilmesini talep ediyoruz”

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı da şunları söyledi:

“Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına sanayide yüzde 5O oranında zam yapıldı. Bu zamlar halihazırda ekonomik sorunlar yaşayan ve üretim dişlilerini büyük fedakarlıkla çeviren işletmelerimizin yükünü daha da ağırlaştıracaktır. Sanayicilerimizin ve KOBİ’lerimizin maliyetlerini ciddi şekilde artıracak bu son zamlar aynı zamanda enflasyona da olumsuz etki edecektir. İşletmelerimizin ayakta kalabilmesi ve küresel rekabet güçlerini artırabilmesi için zamların gözden geçirilmesini talep ediyoruz.”

 

Etiketler